LASTENKIRJAT

Kivalan etsivät 1

Kivalan etsivät on helppolukuinen lastendekkari.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat Etelä-Suomessa sijaitsevaan kuvitteelliseen Kivalan rantakaupunkiin. Kirjan päähenkilöinä ovat kaverukset Matti Ilves ja Lumi Bemba. Matin vanhemmat ovat vastikään eronneet ja vaikka tilanne saa Matin surulliseksi, hän yrittää sopeutua parhaansa mukaan. Lumin vanhemmat ovat Kongosta kotoisin ja tumma ihonväri saa joskus muissa ihmisissä kummallisia reaktioita aikaan.

Kivalassa odotettiin hartaasti jäätelökioskin jokakeväistä tuloa Satamatorille. Kuitenkin tänä keväänä jäätelökioski joutui toistuvan ilkivallan kohteeksi, ja Matti ja Lumi päättävät selvittää kuka ilkivallan takana on. He perustavat Kivalan etsivätoimiston.

Johanna Tuomola on aiemmin kirjoittanut suositun heppatytöille suunnatun kahdeksanosaisen nuortenkirjasarjan. Tänä vuonna ilmestyi hänen neljäs aikuisille suunnattu rikosromaaninsa Minkä taakseen jättää. Lohjalle sijoittuva Noora Nurkka-sarja on saanut niin kriitikoilta kuin lukijoilta paljon kiitosta.

Jäätelökioskin arvoitus on ensimmäinen osa Kivalan etsivät-sarjaa. Seuraavassa osassa Matti ja Lumi ratkovat Kadonneiden rahojen arvoitusta. Kirjan kuvituksesta vastaa mm. Finlandia junior ehdokkaan kuvittanut Satu Kontinen.Kivalan etsivät 2

Kivalan koulussa on syksystä lähtien kerätty rahaa kouluretkeä varten. Oppilaat odottavat retkeä malttamattomina. Kun retkipäivä alkaa vihdoin häämöttää, kerätyt rahat katoavat. Nyt tarvitaan Kivalan etsiviä, Matti ja Lumi päättävät. Kadonneet rahat on löydettävä. Matti ja Lumi alkavat tutkia, kuka voisi olla rahojen katoamiseen syyllinen. Kolme henkilöä ehtii nousta pääepäillyiksi, ennen kuin Matti ja Lumi kohtaavat ongelman.

Ratkaisuksi he keksivät pyytää kolmannen jäsenen liittymään Kivalan etsiviin. Sampsa on luokan perällä istuva hiljainen poika, jolla ei ole yhtään ystävää. Hän on erilainen kuin koulutoverit, sillä häntä kiinnostaa matikka, fysiikka ja tähtitiede. Tämä tekee hänestä erilaisen, muttei omituista. Auttavatko Sampsan erityistaidot Kivalan etsiviä ratkomaan kadonneiden rahojen arvoituksen?

Kadonneiden rahojen arvoitus on toinen osa Kivalan etsivät -sarjaa.

Johanna Tuomolalta on aiemmin ilmestynyt neljä aikuisten dekkaria sekä useita hevosmaailmaan sijoittuvia nuorten kirjoja.

Kirjan kuvituksesta vastaa mm. Finlandia junior -ehdokkaan kuvittanut Satu Kontinen.Kivalan etsivät 3

Kivalan kaupungissa tapahtuu kummia. Koira toisensa jälkeen katoaa omistajiltaan, eikä yksikään karkulaisista palaa kotiin. Matti ja Lumi alkavat epäillä, että katoamisten taustalla on rikos, joka vaatii Kivalan etsiviä tarttumaan toimeen.

Kaverukset etsivät johtolankoja niin löytöeläintalolta kuin eläinlääkäristäkin, mutta lemmikkien kaappaaja onnistuu pysyttelemään piilossa. Apuun tulee Sampsa, joka uusinta tekniikkaa käyttäen virittää ovelan ansan ryöstäjälle. Houkutuslinnuksi valitaan Lumin koira Rollo.

Mutta miten käy Rollolle?Kivalan etsivät 4

Kotona tapahtuu asioita, jotka saavat Matin surulliseksi. Lumi ja Sampsa yrittävät piristää ystäväänsä, mutta mikään ei auta. Onneksi Kivalaan tulee sirkus, ja Matti saa muuta ajateltavaa.

Sirkuksessa esiintyy Niemisen vaaroja uhmaava trapetsitaiteilijaperhe, Uskomaton Elina sekä Santos ja nerokkaat hauvat, mutta kaikkein eniten odotetaan Leo Leijonan esitystä. Leo Leijona on julmin ja verenhimoisin peto, mitä missään sirkuksessa koskaan on nähty. Esityksessä se kuitenkin vain väsyneenä nuokkuu, yleisö huutaa pilkkahuutoja ja sirkuksen johtaja on epätoivoissaan. Jos tämä jatkuu, yleisö lakkaa tulemasta esityksiin ja sirkus joutuu vararikkoon.

Matti päättää ryhtyä ratkomaan väsyneen leijonan arvoitusta. Lumi ja Sampsa eivät ole innostuneita, voihan leijonan väsymyksen taustalla olla mitä vain, vaikka vitamiininpuutos, mutta Matti ei anna periksi. Pian hän huomaakin, että hurjalla leijonalla on salaisuus, jota kukaan ei aavista.Kivalan etsivät 5

Matti ja Lumi päättävät selvittää, miksi Sampsa ei koskaan puhu itsestään tai kodistaan. Mikä voi olla niin kauheaa, ettei siitä voi kertoa edes parhaille ystäville? Samaan aikaan Lumin ja Sampsan suuresti odottama Musa-kunkkujen keikka uhkaa peruuntua. Asialle on tehtävä jotain, mutta se osoittautuu vaikeammaksi kuin aiemmat Kivalan etsivien selvittämät mysteerit. Kuinka selvittää mahdollinen rikos paljastamatta noloa vakoilua Sampsalle?

Kellon kiitäessä kohti Musakunkkujen keikkaa Matti päättää pelastaa kolmikon ystävyyden, joka on joutunut pahaan umpisolmuun. Hyvät aikomukset uhkaavat viedä hänet suureen vaaraan.